Engeguem una campanya per l’Equitat Menstrual

Davant la necessitat detectada als Centres Oberts (servei d’intervenció socioeducativa a infants i adolescents de 3 a 18 anys i a les seves famílies) del Raval per la cura i gestió de la menstruació entre les joves, des de #sumapelraval hem engegat una campanya per oferir-los un pack de productes per la cura menstrual, així com acompanyament i formació a elles, a les seves famílies i a les seves educadores. 

Després de diverses trobades amb els quatre Centres Oberts del barri del Raval (Centre Obert Gavina, Centre Obert AEIRaval, Centre Socioeducatiu Raval – Fundació Pere Tarrés i Centre Obert Casal dels Infants) es va detectar que hi havia una necessitat no coberta en l’àmbit de salut i joves: la cura i gestió del cicle menstrual en les persones menstruants d’aquests espais. 

Per aquest motiu es va decidir engegar aquesta campanya per poder, no només captar fons per oferir packs de productes menstruals, si no també anar una mica més enllà, amb una visió més integral, oferint contingut formatiu i una intervenció socioeducativa necessària. 

Així, es treballaran diferents propostes amb els següents col·lectius/graus d’intervenció i amb el suport del PASSIR (Programa d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva): 

  • Amb les famílies: acompanyant-les per poder parlar del cicle menstrual i de la seva gestió, i acostar-les als serveis de salut municipals. 
  • Amb les persones que es troben a l’inici d’aquesta etapa: per poder anticipar els dubtes i la construcció de falsos mites (10 anys). 
  • Amb les persones menstruants: per poder establir espais segurs on parlar i preguntar sobre la cura de la seva menstruació, dotar-les de formació específica, presentar recursos de la salut i garantint un pack de productes per la cura menstrual sota demanda de les pròpies joves. 
  • Amb les educadores dels centres oberts: per obtenir eines per acompanyar millor la gestió de la menstruació des de diferents òptiques (trencant tabús i mites, amb mirada intercultural…). 

Les accions, que formen part d’una prova pilot, van començar el passat mes de setembre.